2012. június 28., csütörtök

50+ Munkatárs kerestetik

„Munkatárs-közvetítő 50+” néven online munkaközvetítőt indított a Nagy Generáció Egyesület. A részletesen kereshető adatbázisban a fizetős és az önkéntes munkát kínálók és keresők is egymásra találhatnak, hiszen óriási rutinnal és értékes tapasztalattal rendelkezik ez a korosztály.

"A munka az egyik legfontosabb területe életünknek, és korosztályunk nagyon nehéz helyzetben van. Kötelességünknek tartjuk, hogy a magunk eszközeivel formáljuk a társadalmi beidegződéseket, előítéleteket. Az Egyesület azért jött létre, hogy megváltoztassa az ötvenesekről - hatvanasokról alkotott képet. A magyar babyboom nemzedék, azaz az 1946 és 1964 között születettek zömével nem számolnak a munkáltatók, mint ahogy a hirdetők is csak a 18-49 évesekre koncentrálnak. Európa nagy részében régen idejét múlta már ez a szemlélet. Az Egyesülettel ezért elindítottunk egy kifejezetten 50 felettieknek segítséget nyújtó munkatárs-közvetítőt"– mondta Mélykuti Ilona rádiós-televíziós újságíró, a Nagy Generáció Egyesület elnöke.

Az Európai Unióban az alacsony születési szám miatt létkérdés, hogy a munkaképes idősebbek minél tovább dolgozhassanak. Az Európai Bizottság számos kutatásban igazolta, hogy az idősebbek továbbfoglalkoztatása nem rontja a fiatalok munkavállalási esélyeit.

"A mi generációnk már többször megváltoztatta a világot maga körül. Most is ezt tesszük. Átéltük a múltat, megváltoztattuk a jelent és hatással vagyunk a jövőre is. Tapasztalatunkkal, életvitelünkkel még jó ideig jelen szeretnénk lenni az ország köz- és szakmai életében. Az 50 felettiek munkához való juttatása önkéntességről, kölcsönösségről, szolidaritásról éppen úgy szól, mint a munkahelyekről." – teszi hozzá Mélykuti Ilona.

A Munkatárs-közvetítő adatbázis építését az Egyesület a www.nagygeneracio.hu civil, közösségi, tudásmegosztó portálon kezdte meg, ahol azokat is várják, akik csak egymásnak nyújtanának alkalmi segítséget. Az adatbázisban bárki szabadon kereshet. „A munkáltatók és a magánemberek hirdetéseit is várjuk, amelyeket díjmentesen teszünk közzé. Nyelvtanítás és asztalosság, gyermekek korrepetálása vagy cégvezetés – bárki kereshet és kínálhat itt lehetőséget.” – teszi hozzá a Nagy Generáció Egyesület elnöke.

Az Európai Unió ötven felettieket érintő foglalkoztatási stratégiája most formálódik - mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatáspolitikáért felelős biztosa Mélykuti Ilona kérdésére a Nagy Generáció című rádióműsorban, és azt is hozzátette: a fiatalok munkanélkülisége egész más kezelést követel, mint az idősödő korosztályé. Sajnos Magyarország rossz választ adott a 90-es évek elején. Engedte – sőt, ösztönözte – a munkájukat tömegesen elvesztő embereket, hogy nagyon korán nyugdíjba menjenek. Ennek a rossz stratégiának máig isszuk a levét. Itthon nagyon sokat kellene tenni ezért a korosztályért. Pénz lenne hozzá: erre való az Unió szociális alapja, de ez önmagában kevés. Párbeszéd kellene a munkaadókkal és a társadalom civil csoportjaival, és tanulni kellene azoktól az országoktól (mint például Svédország), ahol már előrébb tartanak.


További információ: Nagygeneració
ng@nagygeneracio.hu