2012. június 21., csütörtök

Várfok Project Room - WALDORF

A Várfok Project Room termében egy újabb vendégművész bemutatkozására kerül sor 2012. június 21-én, a Kolozsvárott élő és alkotó Szabó András személyében. Szabó András munkái a hazai közönség számára még kevéssé ismertek, 2006 óta most másodszor kerülnek kiállításra Budapesten. A Waldorf című tárlat keretében a művész azonos című sorozata kerül bemutatásra.


Szabó András (1980, Marosvásárhely /RO) fekete-fehér munkái láttán elsőre a technika az, ami a nézőt teljesen meghökkenti, hiszen a festői alkotások egyetlen ceruza- vagy ecsetvonás nélkül, pusztán karcolással jönnek létre. A feketére festett műanyaglapot a művész hol finomabban, hol erőteljesebben kaparja vissza, így hozva létre a kompozíciót. A zseniális művészi bravúrral kivitelezett munkák tónusgazdagságukkal, plasztikus fény-árnyék kontrasztjukkal a fotorealizmus határát súrolják.


Szabó András 2003-ban végezte el Kolozsvárott a művészetpedagógia szakot, majd pedig mesteri és doktori képzésben részesült a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem grafika szakán. Korábbi sorozataira a globalizáció, a nyugati és a keleti világ ütköztetése volt jellemző, gyakorta pop artos motívumokkal, képregényszerű elemekkel.

A Project Roomban bemutatásra kerülő Waldorf című hat darabból álló sorozat 2011 és 2012-ben készült, személyes élmény hatására, ugyanis Szabó András egy évig tanított egy Waldorf-iskolában. Diákjai közül a legnehezebb természetű, rebellis tanulók ragadták meg és örökítette meg őket. Saját elmondása szerint: „Megfogott a „kamasz" alakja, annyi mindent rejt magában. Egy félúton levő test és lélek, két kor között a senkiföldjén tengő-lengő lény, aki olyan erős és ugyanakkor olyan gyenge és törékeny, mint egy pillangó szárnya. Fontosnak tartottam megörökíteni, fényben tüntetni fel őket, mert megérdemlik, és mert erre van szükségük."

Szabó András kamaszai nem egyszerű lázadók, felkiáltójelek ők egy felgyorsult, érzéketlenné vált társadalom számára, és ha jobban figyelünk rájuk, meghallhatjuk hangjukat, a felkiáltójelek előtti mondatokat, amint a felnőttek sivár és érzelemszegény világát tükröző kavicsrengetegben állnak, mögöttük a drótkerítéssel övezett lepusztult tájjal, elevenen, szemükben dacos, égető tűzzel.


SZABÓ ANDRÁS: WALDORF

Várfok Project Room: 1012 Budapest, Várfok u. 14.

Megnyitó: 2012. június 21., csütörtök, 18 és 20 óra között

A kiállítás nyitva: 2012.06.22 - 2012.07.07., kedd-szombat 11 és 18 óra között.