2012. július 10., kedd

A pozitív életszemlélet belülről fakad, Jóga

Tudatos életminőség javítás, avagy a pozitív életszemlélet belülről fakad

„Ha belül süt a nap, nem számít, hogy kint milyen az idő”


A kérdés örök:
melyik volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Pont így van ez a szervezetünkkel is. Stresszesek vagyunk, és ezért nem jutunk levegőhöz, vagy elhanyagoljuk a testünket, ezért kapkodnunk kell a levegő után, amitől stresszesek leszünk?

A légzés maga az élet. Születésünk pillanatától alapvető létfenntartási forma. Ha feszültek vagyunk, erőteljes, ha izgatottá válunk – szapora lesz, ha éppen komfortosan érezzük magunkat a pillanatban, lelassul. Segít, ha fájdalmaink vannak, és ami még ennél is fontosabb: segít megelőzni a fájdalmakat. Tehát filozofálgatás helyett kezdjünk el tudatosan lélegezni.


A Harvard egyetem professzorai kimutatták, hogy a jóga – mely teljes egészében a légzésen és a koncentráción alapuló mozgáskultúra - elmulasztja a hátfájást, a fejfájást, az álmatlanságot, a nyakfájást, javítja az emésztést, a szorongást, a depressziót, a magas vérnyomást. Mindezek mellett fogyókúra esetén is igen hatásos, hiszen az általa nyújtott lelki kiegyensúlyozottság a testre is nagy hatással van. Így nem meglepő az sem, hogy a 21. században egyre nagyobb teret ölt azon férfiak, nők, idősek és egészen fiatalok száma, akik ennek a típusú mozgáskultúrának hódolnak. Számtalan irányzat van már világszerte, ezek közül is az egyik legközkedveltebb: a HOT Jóga. Ez egy nyitott szemű gyakorlat sorozat, mely 38-40 fokos melegben, 90 percen keresztül masszírozza át a belső szerveket, miközben minden izomcsoportot megdolgoztat. Segítségével látványos változást érhetünk el akár már egy-két alkalom után is.

Akinek eddig még nem volt alkalma, vagy lehetősége kipróbálni, az most az újonnan megnyitott 3 kerületi amaSole Jógastúdióban 10 napon keresztül megteheti. A 3000 Ft-os kezdőbérlettel ugyanis kedvére jógázhat és minden irányzattal megismerkedhet az, aki úgy érzi, hogy testi és lelki változásra vágyik.


Filozófiájuk:
Ha belül süt a nap, akkor nem számít, hogy kint milyen az idő. A Monostori út 29-es szám felé haladva nem is lehet kérdéses, hogy Budapest városának miért pont erre részére esett a választásuk. A Római parti ősfák árnyéka, a csend és a nyugalom már önmagában felér egy terápiával. A fák mögül előbukkanó amaSole Stúdió vidám narancssárga színei, hívogató Zen kertje a második érv amellett, hogy ezt a helyet mindenképpen meg kell néznünk közelebbről is. Nem árulunk el mindent a belsőépítész munkájáról, de az egészen biztos, hogy senki nem fog kifordulni az ajtón, ha már odáig eljutott. Az már valószínűbb, hogy nem akarj majd hazamenni. A 2 tágas terem és 9 különböző jógafajta pedig garantálja, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő hőmérsékletet és helyszínt a teljes kikapcsolódáshoz. Aki úgy érzi, hogy szeretné az élményt fokozni, az egészen nyugodtan tekerjen ki biciklivel, hiszen a terem előtt megoldott a biciklitárolás lehetősége. Narancssárga színekben, természetesen.

Mert az amaSole csapata szerint „a jógához sosem lehetsz túl öreg vagy túl fiatal. Túl beteg, vagy túl fáradt. A jógát bármikor elkezdheted, akkor is, ha most úgy érzed, hogy nem vagy rá képes. Lehetsz vékony vagy picit ducibb, örökmozgó esetleg könyvmoly – nálunk egészen biztosan megtalálod a hozzád legközelebb álló jógafajtát. A megoldás mindenkinek a saját kezében van, és kizárólag az elhatározáson múlik. Döntés kérdése, hogy holnaptól jobb formába hozom a testem és az elmémet. És tudom, hogy ezért kizárólag nekem kell tennem. Ez a legnagyobb szabadság és ezt nyújtja a jóga. De ha egyedül nem sikerül, ne aggódj, segíteni fogunk.

Kifogást könnyen találnál, hogy miért ne, ezért inkább gyere el és próbáld ki!”


forrás: amaSole Jóga Római